Kuchnia Lazur

Warzywa z seitanem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Warzywa z seitanem i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 200 g seitana (pszennego “mięsa”)
  • 100 g kaszy kuskus
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 100 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 średniego selera
  • łyżeczka kminku
  • czerwona papryczka chili (bez gniazda nasiennego)
  • 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W rozgrzanym garnku uprażyć krótko kminek, dodać olej, a po chwili pokrojone warzywa pomijając papryczkę chili. Smażyć 5-7 minut.
  2. Po tym czasie dodać pokrojony w kostkę seitan, sos sojowy i mleczko kokosowe. Dusić, aż zmiękną warzywa.
  3. Dodać pokruszony ser, wodę i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dusić dalej, mieszając, do roztopienia się sera.
  4. Wyłączyć źródło ciepła, dodać kaszę kuskus, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przykryć garnek pokrywką i odstawić na 5 minut.
  5. Potrawę podawać posypaną natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii