Kuchnia Lazur

Terrina z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 10

10

porcji

Drukuj przepis
Terrina z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250 g liści szpinaku lub botwiny
  • 100 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki świeżych listków tymianku
  • 10-12 suszonych śliwek bez pestki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • masło do wysmarowania keksówki
  • bułka tarta do wysypania keksówki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszony ser, ugotowaną kaszę, jajko, mąkę i szpinak zblendować na gładką masę.
  2. Do masy dodać orzechy, tymianek, przyprawić solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć połowę masy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Na wierzchu rozłożyć równomiernie suszone śliwki, przykryć pozostałą częścią masy.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C w trybie gotowania na parze przez 40 minut.
  5. Terrinę podawać wystudzoną i pokrojoną w plastry.

Przepisy w tej kategorii