Kuchnia Lazur

Szparagi z sosem serowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Szparagi z sosem serowym

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
  • sól
  • cukier

Sos serowy:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć i odciąć  zgrubiałe końcówki. Gotować w wysokim garnku, w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, przez ok. 10 minut (w zależności od grubości szparagów).
  2. Ser pleśniowy Lazur Złocisty zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać w rondelku, doprowadzając do wrzenia, nie gotować.
  3. Ugotowane szparagi ułożyć na półmisku i podawać polane sosem.

Przepisy w tej kategorii