Kuchnia Lazur

Świąteczne pierogi z figą nadziewaną serem Lazur

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 35

35

porcji

Drukuj przepis
Świąteczne pierogi z figą nadziewaną serem Lazur

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g miękkiego masła
  • 125 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

  • 200-300 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 400 g suszonych fig
  • 10 szt. orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicy zagnieść ciasto: masło rozpuścić, przestudzić i wlać do mąki. Wbić całe jajko i jedno żółtko. Dodać ciepłą wodę oraz sól. Wyrobić, w razie potrzeby dodać mąkę. Przykryć ściereczką na ok. 10 minut.

2. Figi zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 20 minut, aby napęczniały. Od każdej oderwać twardy ogonek i dość ściśle napełnić kawałkiem sera pleśniowego Lazur Błękitny oraz ćwiartką orzecha włoskiego.

3. Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka na tyle duże, aby zmieścić figę. Na każdym kółku położyć owoc i dokładnie zalepić brzegi.

4. Wrzucić na osolony wrzątek, po chwili delikatnie zamieszać i gotować ok. 3-4 minuty (od wypłynięcia). 

Przepisy w tej kategorii