Kuchnia Lazur

Placek z dynią i serem pleśniowym Lazur

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 120 min

120 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Placek z dynią i serem pleśniowym Lazur

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąka
  • 180 g masło
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 1 - 1,5 kg dyni hokkaido
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  1. Przesiać mąkę, dodać sól i masło pocięte w kawałki. Mieszać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, śmietanę i wyrobić ciasto.
  2. Przykryć torebką foliową i odstawić na minimum 30 min. do lodówki

Nadzienie:

  1. Pokroić dynię w grubą kostkę, ze skórką, usunąć gniazdo nasienne i pestki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, dodać sól i pieprz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
  2. Piec, aż dynia stanie się miękka (w zależności od dyni, około 20 – 25 min.), nie może się rozpadać. Odstawić.
  3. W czasie pieczenia dyni pokroić cebulę w półplasterki. Na patelni roztopić masło i dodać cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu około 10 min.
  4. Cebulę przełożyć do dyni. Ostudzić.
  5. Dodać pokruszony ser.
  6. Rozwałkować ciasto w okrąg i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Na środku placka rozłożyć równomiernie nadzienie pozostawiając około 3-4 cm od brzegów wolnego ciasta, które lekko zawinąć do środka formując okrągły brzeg. Powstały rant można posmarować rozmąconym żółtkiem.
  8. Piec w temperaturze 180 °C przez około 30 - 40 min.

Przepisy w tej kategorii