Kuchnia Lazur

Pikantna tarta dyniowa z serem Lazur Skalmierzycki

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Pikantna tarta dyniowa z serem Lazur Skalmierzycki

Składniki:

ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól

nadzienie:

  • 200 g sera Lazur Skalmierzycki
  • 400 g dyni 
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 22 %
  • 1 czerwona cebula
  • chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z przesianej mąki, zimnego masła, jajka, wody i odrobiny soli zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (co najmniej 1 godzinę).

2. Dynię pokroić w cząstki, wstawić do piekarnika nagrzanego do temeperatury 175°C i piec przez 15 minut.

3. Ciasto wyłożyć do formy na tartę, wylepić dokładnie brzegi, a spód ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, wierzch obciążyć ceramicznymi kulkami do pieczenia tart lub ziarnami fasoli. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut.

4. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać szczyptę chili, pieprz i odrobinę soli.

5. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

6. Kawałki dyni oraz cebulę wyłożyć na ciasto. Dodać plasterki sera Lazur Skalmierzycki. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec ok. 25 minut w temperaturze 175°C.

Przepisy w tej kategorii