Kuchnia Lazur

Lazurowe spaghetti z cukinii

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Lazurowe spaghetti z cukinii

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 2 małe zielone cukinie
  • 1 mała żółta cukinia
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • kilka świeżych listków bazylii do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyć i pokroić w długie nitki, najlepiej za pomocą temperówki lub spiralizera do warzyw. 

2. Ser pleśniowy Lazur Turkusowy drobno pokruszyć. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki.

3. Na patelni podsmażyć zmiażdżony czosnek, wrzucić cukinię, pomidorki, przyprawić solą i pieprzem. Dusić razem przez ok. 2 minuty, często mieszając. Dodać 3/4 sera pleśniowego Lazur Turkusowy i dusić razem jeszcze ok. 1 minutę. Wyłączyć ogień i pozostawić jeszcze chwilę pod przykryciem.

4. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera pleśniowego Lazur Turkusowy i listkami bazylii.

 

Warto wiedzieć

Zbliżony efekt jak przy użyciu temperówki czy spiralizera do warzyw można osiągnąć, wykorzystując zwykłą obieraczkę.

Przepisy w tej kategorii