Kuchnia Lazur

Lasagne

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
Lasagne

Składniki:

Sos pindżur:

  • 5 czerwonych papryk
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka pomidorów (bez skóry)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • ocet jabłkowy
  • cukier
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

 

Lasagne:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 seler naciowy
  • 500 ml napoju migdałowego
  • 1/3 szklanki płatków drożdżowych
  • 400 g płatów makaronu lasagne
  • 3 duże pomidory malinowe
  • świeży, pokrojony szczypiorek
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sos pindżur:

  1. Papryki pozbawić pestek, bakłażan przekroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, a następnie dodać pomidory z puszki i chwilę razem dusić.
  3. Upieczony miąższ z bakłażana oraz pokrojone i pozbawione skóry upieczone papryki dodać do pomidorów oraz cebuli i dusić wszystko do uzyskania gładkiego sosu. W czasie duszenia dodać także drobno pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną pietruszkę. Pod koniec zakwasić całość odrobiną octu jabłkowego, doprawić cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

           

Lasagne:

  1. Cebulę pokrojoną w kostkę i drobniutko pokrojony czosnek, smażyć na oliwie. Dodać pokrojony w plasterki seler naciowy, podlać napojem migdałowym i dusić, aż seler naciowy będzie miękki. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, dodać płatki drożdżowe, zblendować i połączyć z sosem pindżur.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na przemian sos i płaty makaronu lasagne, zaczynając i kończąc sosem. Na wierzch ułożyć plasterki sera pleśniowego, później pomidora pokrojonego w grubsze plastry. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem, polać pozostałą oliwą i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 30 - 40 minut.

Przepisy w tej kategorii