Kuchnia Lazur

Gruzińskie chaczapuri z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 140 min

140 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

  • 300 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 6 jajek
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 350 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać drożdże z wodą, cukrem. Dodać mąkę i sól, wyrabiać ręcznie lub maszynowo do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyrabiać chwilę ciasto, podzielić na 6 części, uformować z nich owalne placki z szerokim wgłębieniem wewnątrz. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  2. We wgłębienie każdego z placków włożyć po 50 g sera pleśniowego. Piec około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 °C, by ciasto się lekko zarumieniło.
  3. Wyciągnąć placki i wbić jajko do środka każdego wgłębienia z serem. Piec kolejne 5-7 minut, by białko w jajkach się ścięło, a ciasto ostatecznie zarumieniło.
  4. Podać przyprawione solą i pieprzem posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy w tej kategorii