Kuchnia Lazur

Buraki zapiekane z figą

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Buraki zapiekane z figą

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Srebrzysty
  • 8 średnich, równej wielkości buraków
  • 100 g kaszy kuskus
  • 100 g suszonych fig
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszorować i gotować ok. 1 h. Obrać ze skórki i łyżeczką wydrążyć wgłębienia, uważając,

by nie przedziurawić buraka.

2. Figi zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 15 minut, a następnie pokroić na kawałki.

3. Kaszę kuskus wsypać do miski, posolić i zalać wrzątkiem (ok. 1 cm wody ponad kaszę).

4. Ser Lazur Srebrzysty zetrzeć na tarce.

5. Wszystkie składniki doprawić pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

6. Napełnić buraki i wstawić do piekarnika nagrzanego

do 175°C na ok. 10 minut.

Przepisy w tej kategorii