Kuchnia Lazur

Buraki w cieście z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Buraki w cieście z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 100 ml soku z buraków
  • 2 średnie buraki
  • 4 arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki świeżych listków tymianku
  • 2 łyżki świeżej pokrojonej mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 6 pokruszonych orzechów włoskich
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obrane buraki pokroić na 12 plastrów i gotować około 12 minut, aż zmiękną.
  2. Do soku z buraków dodać, listki tymianku, miętę, sok z cytryny, miód. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu do momentu uzyskania syropu. 
  3. Do powstałego syropu dodać ugotowane plastry buraka. Wymieszać, by oblepiły się glazurą.
  4. Rozłożyć arkusz ciasta filo, posmarować oliwą i pokroić na 3 równe pasy. Na początku każdego z pasów położyć plaster buraka, posypać startym na tarce serem i orzechami. Całość zawinąć kilkakrotnie, aż skończy się pas ciasta, posmarować oliwą i docisnąć boki ciasta. Czynność powtórzyć dla wszystkich plastrów buraka.
  5. Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 20 minut. Chwilę przed końcem pieczenia posypać czarnym sezamem.

Przepisy w tej kategorii