Kuchnia Lazur

Rolmopsy z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Rolmopsy z  Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 4 filety śledziowe a’la matjas,
  • 100 g jabłka,
  • 100 g selera naciowego,
  • 30 g miodu,
  • 50 g octu jabłkowego,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Jabłka obrać i pokroić w plastry. Selera umyć i pokroić na kawałki.
  2. Filety śledziowe namoczyć w mleku (około 2 godziny). Po tym czasie filety opłukać. Na filetach położyć kawałki sera pleśniowego, plastry jabłka i kawałek łodygi selera naciowego. Filety zwinąć i spiąć wykałaczką. Odwrócić i ułożyć do podania.
  3. Rolmopsy polać miodem, przyprawić pieprzem i skropić odrobiną octu.

Przepisy w tej kategorii