Kuchnia Lazur

Pikantne kuleczki sezamowe z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Pikantne kuleczki sezamowe z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 50 g papryki Piri Piri,
  • 50 g sezamu,
  • 50 g czarnego sezamu,
  • 20 g oleju sezamowego,
  • 10 g świeżej kolendry,
  • limonka.

Sposób przygotowania:

 

  1. Paprykę Piri Piri pokroić w bardzo drobną kostkę. Kolendrę drobno posiekać.
  2. Ser pleśniowy i serek śmietankowy połączyć tak, by powstała pasta. Do pasty dodać paprykę, kolendrę, sok z limonki  i olej sezamowy. Z masy uformować kulki. Kulki umieścić w lodówce na dwie godziny.
  3. Sezam uprażyć 
  4. Zimne kulki serowe obtoczyć w prażonym sezamie.

Przepisy w tej kategorii