Kuchnia Lazur

Żeberka zapiekane z wędzonką, ogórkiem małosolnym i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 300 min

300 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Żeberka zapiekane z wędzonką, ogórkiem małosolnym i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 2 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g wędzonki,
  • 200 g cebuli,
  • 500 g ogórków małosolnych,
  • 100 ml soku z ogórków,
  • główka czosnku,
  • 50 g oleju,
  • 30 g kminku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z przyprawami. Tak przygotowaną pastą natrzeć żeberka i pozostawić na 12 godzin do zamacerowania. 
  2. Po tym czasie żeberka natrzeć olejem i wstawić na 4 godziny do piekarnika rozgrzanego do 140°C. Po godzinie pieczenia podlać mięso sokiem z ogórków. Na ostatnią godzinę pieczenia dodać umyte, nieobrane ziemniaki.
  3. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z pokrojoną wędzonką i ogórkiem. 
  4. Z upieczonego mięsa wyjąć kostki, a pozostałe po nich dziurki, nadziać pastą z sera i wędzonki. Tak przygotowane mięso posypać cebulą pokrojoną w piórka. Piec około 20 minut w temp. 180°C
  5. Mięso podawać z upieczonymi ziemniakami.

Przepisy w tej kategorii