Kuchnia Lazur

Rolo z kurczaka zagrodowego i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 200 min

200 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
 Rolo z kurczaka zagrodowego i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 300 g filetu z kurczaka zagrodowego,
  • 100 g masła,
  • 70 g orzechów włoskich,
  • 70 g suszonych moreli,
  • 30 g miodu,
  • 20 g żelatyny,
  • 20 g bazylii,
  • 40 ml wody
  • 60 g majonezu czosnkowego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Zalać żelatynę zimną wodą.
  2. Mięso z kurczaka zmielić wraz z serem pleśniowym na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Orzechy i morele pokroić drobno, posiekać bazylię i dodać do masy mięsno-serowej. Do masy dodać miód i napęczniałą w wodzie żelatynę, całość bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Masę zawinąć dokładnie w folię spożywczą (najlepiej w dwie warstwy), tworząc roladę. Tak przygotowaną roladę parzyć w temperaturze 80°C przez około godzinę. Po ugotowaniu pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
  4. Roladę podawać pokrojoną w plastry z majonezem czosnkowym.

Przepisy w tej kategorii