Kuchnia Lazur

Bezowe gniazdka z truskawkami i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 120 min

120 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
Bezowe gniazdka z truskawkami i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 200 g truskawek,
  • 50 ml śmietanki 36% tłuszczu,
  • 150 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 białka (w zależności od wielkości),
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną.

  2. Masę szprycujemy z rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt 8 lub 10 gniazd. Bezowe gniazdka piec w rozgrzanym do 150°C piekarniku przez 5 minut. Po tym czasie suszymy bezy przez 90 minut, zmniejszając temp. do 90°C.

  3. Większą część sera i truskawek, wraz ze śmietanką i cukrem pudrem blendujemy na gładki krem i szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do bezowych gniazdek. Na wierzch układamy pozostałe pokrojone truskawki i pozostałe plastry połamanego sera.

Przepisy w tej kategorii